Normalno je da motor troši 0,1 do 0,3 litre ulja na hiljadu kilometara. Kod dizelaša često nastaje privid da motor ne troši ulje, jer gorivo koje ne izgori kapa u karter i nadomješta izgoreno ulje.

Ako motor troši previše ulja, treba razlučiti koliko od toga motor prolijeva, a koliko stvarno troši. Ulje se najčešće prolijeva (curi) na brtvama kartera i poklopca ventila, a kod starijih vozila s više kilometara i na semeringu radilice.

Zbog toga najprije provjerite koliko je to slučaj, a često može pomoći samo dotezanje šarafa na poklopcima kartera i ventila (u težim slučajevima treba izmijeniti brtve).

Trošenje u motoru događa se kroz vodilice ventila (gumice) i klipne prstenove/cilindre, a povezano je s općom dotrajalošću motora.

Detektuje se mjerenjem kompresije hladnog motora – na cilindrima gdje je pritisak niži od 8 bara prisutno je ‘propuštanje kompresije’ te se može očekivati povećano trošenje ulja.

Za lociranje problema u cilindre se, kroz otvore svjećica, ulijeva po desetak kapi ulja. Ako potom, u mjerenju kompresije, pritisak poraste, problem je u istrošenju klipnih prstenova. Ako ne poraste, problem je u istrošenju ventila, odnosno sjedišta ventila.

 

Izvor: Autoportal.hr